Netwerktheorie: waarom gewone mensen belangrijker zijn dan opinieleiders

Leestijd: 2 minuten

Een handig schemaatje om in het achterhoofd te houden als je – zoals iedereen op dit moment – druk bent met zoveel mogelijk volgers en likers te verzamelen. Paul Adams (ex-Google, nu Facebook) relativeert op zijn blog het belang van ‘beïnvloeders’: mensen met een grote hoeveelheid volgers, die in theorie in staat zijn een omslagpunt te creëren.

Zijn betoog is dat gewone mensen de belangrijkste beïnvloeders van je gedrag zijn. Je echte vrienden, zo gezegd. En daar heb je er maar een stuk of vijf van. Verder heb je, als het er op aan komt, maar zo’n vier vriendengroepjes. In elk van deze groepjes zitten niet meer dan vijf personen.

Je wordt dus grotendeels beïnvloed door een groepje van twintig mensen. Inderdaad: de oplettende lezer herkent de cirkel opzet van Google+.

Het betoog van Adams is dat marketeers zich meer moeten richten op de netwerken van ‘gewone mensen’, in plaats van op die van toonaangevende opinieleiders. Want doordat normale mensen weer in verbinding met andere normale mensen staan, is het uiteindelijk netwerkeffect weer groot.

Meer over zijn theorie vind je in deze presentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *